wtorek, 13 września 2011

czosnek - antybiotyk

Antybiotyki na co

O lekach zwanych antybiotykami da się napisać wiele. Jednakże, nie aż tak dużo dobrego. Wprawdzie jest wiadome,iż antybiotyki wręcz ratowały życie wielu ludziom, to jest równie tak samo pewne, że mają one działanie negatywne i to niestety im częściej stosowane tym bardziej niszczące jest ich działanie.

Zbyt rzadko jeszcze stosuje się aktualnie działania osłonowe przy antybiotykach i nikła jest wiedza o tym w jaki sposób wzmocnić system obronny organizmu po antybiotykach. Tymczasem odbudowa flory bakteryjnej po antybiotyku to jeden z najważniejszych elementów do poprawy zdrowia i unikania ponownych infekcji i zakażeń. To niezwykle istotna kwestia. Preparaty te dzisiaj przepisywane powszechnie w wielkich ilościach przez medyków są coraz mniej efektywne, ponieważ bakterie coraz szybciej i łatwiej stają się odporne na antybiotyk. Niestety, wiele osób usiłuje także stosować antybiotyki na przeziębienie. Nierzadko zdarza się przyjmować antybiotyk alkohol spożywając także. To wszystko powoduje, że bakterie w coraz bardziej są odporne na te preparaty i leczenie antybiotykami jest coraz trudniejsze i mniej efektywne.
Jednakże medycy dalej ordynują pacjentom w dużych ilości antybiotyki na leczenie gardła, na trądzik przy zapaleniu płuc. Niestety także antybiotyki w ciąży to wcale nie wyjątek. Za tym zjawiskiem niewątpliwie kryją się wielkie pieniądze i (zamierzone) dezinformowanie ludzi. Producenci medykamentów, sprzedawcy, zarządy korporacji farmaceutycznych są rozliczani za zysk, a nie za poprawę zdrowia społeczeństwa. Oznacza to, że ty sam/-a/ musisz zadbać o stosowną wiedzę i własne zdrowie, bo nikt inny tego nie za ciebie nie zrobi. Być może także warto dowiedzieć się co można zastosować zamiast antybiotyków, i jakie działania podjąć po antybiotykach. Warto zaś mieć świadomość, że leki bez recepty, a także suplementy diety mogą podobne, a może nawet lepsze efekty i z pewnością należy sprawdzić je w praktyce, gdyż przeważnie nie dają one skutków ubocznych, nie są szkodliwe dla naszych dobrych bakterii, nie powodują wzrostu grzybów no i co bardzo ważne zarazki nie potrafią się na nie uodpornić. Dzisiaj coraz częściej także wśród reprezentantów medycyny, ale także i zwykłych ludzi obserwujemy postawę całkowitej rezygnacji z leczenia antybiotykami. Trzeba jednak mieć alternatywę.

---

Artykuł pochodzi z serwisu Publikuj.org, kliknij tutaj aby go zobaczyć.

Zbawienna moc czosnku dla organizmu czlowieka

Autorem artykułu jest GABI2


Obecnie czosnek przeżywa swój renesans nie tylko jako przyprawa, lecz także jako środek terapeutyczny. Jesteśmy świadkami odżywania wielu starych metod w leczeniu chorób (takich jak Tybetańska nalewka z czosnku) i odkrywania na nowo dawnych surowców zielarskich.
Czosnek należy do najstarszych roślin uprawnych był i jest szeroko rozpowszechniony w krajach śródziemnomorskich oraz na Półwyspie Arabskim. Obok walorów przyprawowo-smakowych i konserwujących, właściwości przeciwrobacze czosnku, a zwłaszcza zapobiegające infekcyjnym schorzeniom przewodu pokarmowego, jest dla ludów zamieszkujących te obszary szczególnie cenne.
Czosnek z medycyny tradycyjnej został przeniesiony do aktualnego stosowania. Można się sprzeczać, czy i jak działają poszczególne składniki w nim zawarte; pozostaje jednak faktem, że jest to lek dobry i skuteczny w wielu schorzeniach.
Obecnie na podstawie nowoczesnych metod analitycznych, izolacji i technologii oraz testów klinicznych zwykło się mówić o trzech głównych kierunkach działania preparatów czosnkowych:
1. przeciwbakteryjnym i przeciwgrzybiczym,
2. przeciwmiażdżycowym,
3. tonizującym w chorobach wieku starczego.
Czosnek jako lek roślinny zmniejsza szereg czynników ryzyka odgrywających decydującą rolę w powstawaniu i rozwoju miażdżycy, a mianowicie: poprzez obniżenie całkowitego i LDL-cholesterolu, wzrost HDL-cholesterolu, zmniejszenie stężenia trójglicerydów i fibrynogenu surowicy, obniżenie ciśnienia krwi tętniczej, wspomaganie ukrwienia narządów, zwiększenie fibrynolizy, hamowanie agregacji trombocytów oraz zmniejszenie lepkości osocza.
Czosnek może być podawany profilaktycznie przeciw arteriosklerozie przede wszystkim wówczas, gdy czynniki wywołujące to schorzenie nie osiągnęły jeszcze patologicznych rozmiarów.
W 1971 r. w jednym ze zburzonych klasztorów tybetańskich znaleziono tablice gliniane, na których znajdowała się starochińska recepta leku z czosnkiem.
Według niej należy 350 gramów czosnku obranego z łusek poszatkować nierdzewnym nożem i rozetrzeć w porcelanowym naczyniu drewniana pałeczką na miazgę (np. tłuczkiem do kartofli). Do tego wlać 300 gramów spirytusu o mocy 98%, wymieszać, dobrze zamknąć i na 10 dni wstawić do lodówki, po czym przecedzić przez gęste sitko lub białe ścisłe płótno i roztwór ponownie zostawić na trzy dni w lodowce. Pić – dodając odpowiednia ilość kropli do 50 gramów mleka i zawsze najlepiej na 30 – 45 minut przed jedzeniem.
Przeprowadzając kurację najpierw przyzwyczajamy organizm do czosnku, zaczynając od 1 kropli i stopniowo zwiększając do 15, czyli:
Liczba kropli
kolejny dzień śniadanie obiad kolacja
1 1 2 3
2 4 5 6
3 7 8 9
4 10 11 12
5 13 14 15
6 15 14 13
7 12 11 10
8 9 8 7
9 6 5 4
10 3 2 1
Po takim przyzwyczajeniu organizmu możemy stosować już pełną dawkę 25 kropli 3 razy dziennie, nadal przed posiłkami w 50 ml mleka lub kefiru. Kontynuujemy kurację aż do zużycia przygotowanej porcji. Czas trwania wyżej podanej kuracji wynosi około 3 miesięcy.
UWAGA! Kuracje tę należy powtórzyć po pięciu latach, ale nie wcześniej
Kuracja ta oczyszcza organizm ze zbędnych tłuszczów i osadów wapniowych, poprawia przemianę materii, wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych i je uelastycznia, zapobiega udarowi mózgu oraz wrzodom w przewodzie pokarmowym, poprawia wzrok, poprawia funkcje organów płciowych, i ogólnie wpływa odmładzająco na organizm.
Osoby, o których sadzi się, że poddały się operacji plastycznej, a zwłaszcza tzw. Face-lifting (i którym się nie wierzy, gdy temu zaprzeczają), mogły stosować tę właśnie odmładzającą kurację polecaną przez tybetańskich mnichów. I chyba ta najstarsza kuracja czosnkowa jest dziś najbardziej popularna.
---
http://zdrowiemodaiuroda.blogspot.com

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl





Jednakże można też dzięki dziadkom i babciom stosować ich sprawdzone sposoby w walce z infekcją. Każdy tzw "starej daty" wie bardzo dobrze, że najskuteczniejszym a jednocześnie naturalnym antybiotykiem jest CZOSNEK.
Czosnek - to popularne warzywo zawiera silny antybiotyk – alicylinę o działaniu bakteriobójczym.
Zawiera cenne witaminy takie jak C,A,B,B1,PP oraz sole mineralne: magnez, siarkę, chlor, wapń, fosfor, jod i inne. Czosnek jako przyprawa kuchenna ma bardzo szerokie zastosowanie i dodawany jest najczęściej do wszelkich potraw mięsnych oraz do zup. Ponadto jest nieodzownym składnikiem przy kwaszeniu ogórków.
Zbliża się okres jesienno-zimowy i należy przypomnieć, że właśnie czosnek jest takim naturalnym antybiotykiem zabezpiecza w dużym stopniu przed osłabieniem całego
organizmu jak i sklerozą.
Należy brać 3 ząbki czosnku, zgnieść lub poszatkować i nakładać na chleb posmarowany masłem i zjadać przed obiadem lub kolacją.
Można go rozgniecionego dodawać do zupy. Stosując w taki sposób kurację czosnkową zabezpieczamy się przed skutkami chorób zimowych.
Natura go stworzyła a człowiek dzięki swemu umysłu znalazł także dla niego zastosowanie :
 Zupa z czosnku ( na grypę )

 ½ l wody,
10 ząbków czosnku,
2 łyżki mąki,
2 żółtka,
4 łyżki soku z cytryny,
sól,
pieprz,
2 łyżki oliwy.

Czosnek obrać, pokroić, lekko podsmażyć na oliwie, dodać mąkę i wymieszać, dodać wodę i gotować 10 m. Pod koniec wolno wlewać żółtka z sokiem z cytryny i podawać z chlebem.



Nalewka na poty

·       1 czosnek
·       2 duże cytryny
·       1 szklanka przegotowanej wody
·       2 łyżki miodu

Czosnek wycisnąć i zmieszać z pozostałością w szklanym naczyniu.
W zamkniętym słoiku wstawić na 12 godzin do lodówki.
Po 12 godzinach przecedzić i nadal przechowywać w lodówce. 

Stosować po 2 łyżki dziennie rano i wieczorem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz